Käyttöjärjestelmien oma tietoturva on parantunut ja tarve käyttää kolmannen osapuolen torjuntaohjelmia on pienentenyt. Tavalliselle Windows-käyttäjälle saattaa riittää nykyään riittää pelkät käyttöjärjestelmän palomuuriohjelmat ja tietoturvapäivitykset, jos käyttäjä itse pitää huolta verkkokäyttäytymisestään.


Sen sijaan OSX-alustan tietoturva on huonontunut alustan kasvattaessa suosiotaan. Eletään vieläkin oletuksessa ettei "Macille tehdä viruksia", vaikka tämä ei enää pidä paikkaansa. Asian tekee hankalaksi se, ettei isojen valmistajien tietoturvaohjelmista ole tehty OSX-käännöksiä. Vaihtoehtoja on vähän. Omppukäyttäjällä voidaan ajatella olevan enemmän vastuuta käytöstään, kuin windows-käyttäjällä, joilla on tarjolla useita kymmeniä vaihtoehtoja palomuuri, malware ja virustorjunta-ohjelmistoista. Esimerkkinä "Wirelurker" -tapaus, joka kulki laitteiden välillä usb-kaapeleita pitkin saastuttaen iOS ja OSX -ympäristöjä.


Empiirisen tutkimukseni pohjalta voin sanoa, että ihmisten suhtautuminen tietoturvaan viimeisen 10 vuoden aikana on pysynyt samanlaisena. Kaikki ovat lukeneet uutisia virus-tapauksista, siitä asti kun tietokoneita on käytetty välittämättä kuitenkaan erityisemmin omasta tietoturvastaan. Koneelle asennetaan joku yleisessä käytössä olevista palomuuri- ja virustorjuntaohjelmistoista ja annetaan sen sitten päivitellä itseään ja tehdä ajastettuja tarkastuksia, sen kummemmin asiaa ajattelematta.


Harva peruskäyttäjä monitoroi aktiivisesti ulos ja sisään kulkevaa liikennettään. Harvalla on siihen edes tietämystä. Myöskään tietoturvaan panostavat selaimet tai hakukoneet eivät ole saaneet peruskäyttäjien suosiota.


Toisaalta tietomurtotekniikatkaan eivät ole peruskäyttäjän näkökulmasta muuttuneet, on vain tullut lisää tietoteknisiä laitteita. Ihmiset tuntuvat käyttävän tietosuojaa mobiililaitteissa samalla periaattella, kuin pc-koneissaikin. Asennetaan ohjelma ja luotetaan siihen, että se riittää. Aivan kaikki eivät tosin ole vielä valveutuneet yhtä lailla mobiilitietoturvaan.


Käyttäjiä on tullut siinä määrin lisää, ja eri ikäluokista, että keskiarvoisesti tietosuojakiinnostus on pysynyt viimeisen 10 vuoden aikana jotakuinkin samanmääräisenä, vaikka pitkäaikaisemmat käyttäjät olisivatkin nykyään asian suhteen valveutuneempia.